Dobrze być z kimś, w marzeniach, w cierpieniu, w życiu...
Wypełnij PIT przez internet i przekaż 1,5% podatku
Numer KRS: 0000234740
Wypełnij PIT przez internet i przekaż 1,5% podatku
Numer KRS: 0000234740
Dzisiaj kilka słów o tym jak poradzić sobie ze zmienionymi reakcjami na smaki.
Jest to bardzo uciążliwa dolegliwość, ponieważ smak jest jednym z podstawowych zmysłów, który zostaje przez wielu docenionym dopiero jak zaczyna nam płatać figle. Zmiana smaku np. na metaliczny występuje często podczas cyklów chemioterapii i może utrzymywać się przez kilka dni albo i dłużej. Oto kilka wskazówek:
– często przepłukuj usta;
– jeżeli masz smak metaliczny dobra będzie zamiana sztućców z metalowych na plastikowe, unikaj również jedzenia produktów z konserw / puszek;
– potrawy z większą ilością żelaza będą bardziej metalicznie smakowały np. wołowina, więc zastąp je serami, nabiałem, jajami i ryżem. Testuj również produkty sojowe, ale pamiętaj soja powinna być z uprawy ekologicznej;
– w okresie chemii twój zmysł smaku jest przytępiony więc eksperymentuj ze smakami np. słodko-kwaśny oraz z przyprawami – doprawiaj do woli, kosztuj, bądź kreatywna/y. Może polubisz gotowanie!
– sięgaj raczej po produkty chłodne, nie mają tak intensywnych zapachów, które w okresie leczenia mogą stać się dla Ciebie uciążliwe. Mogą to być jogurty, twarogi – dodaj do nich owoców, ale pamiętaj skonsultuj swoja dietę z lekarzem lub z onkodietetykiem;
– jeśli potrawa jest za słodka, dodaj odrobinę soli, znowu masz możliwość eksperymentowania, dodawaj do słodkich jogurtów smaki kwaśne albo cierpkie – pamiętaj! – jeżeli masz bolesność w jamie ustnej unikaj takich połączeń;
– pamiętaj! – dodanie do zbyt słodkiego koktajlu czekoladowego lub waniliowego (i nie tylko) łyżeczki kawy rozpuszczalnej, złagodzi zbytnią słodycz a dodatkowo doda posmaku kawy;
– w kuchni można być naprawdę kreatywnym. Gotuj z najbliższymi i przyjaciółmi, zapewni to Tobie i bliskim dobry czas oraz będzie „odskocznią” od choroby.
autorka tekstu: Katarzyna Czyżyk
foto: Andrea Piacquadio (Pexels)
źródło: Judith McKay, Tamera Schacher: Poradnik dla Pacjenta i jego rodziny.