ZASADY ŻYWIENIA W PROFILAKTYCE CHOROBY NOWOTWOROWEJ
ZASADY ŻYWIENIA W PROFILAKTYCE CHOROBY NOWOTWOROWEJ
(CO JEŚĆ, A CZEGO UNIKAĆ,
ABY ZMNIEJSZYĆ RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA?)
Oto kilka prostych porad, jak za pomocą właściwych wyborów żywieniowych i dotyczących stylu życia można obniżyć ryzyko zachorowania na raka:
- Spożywaj 4–5 regularnych i urozmaiconych posiłków każdego dnia.
- W twoim menu codziennie powinno znaleźć się 5 porcji warzyw i owoców (stosunek warzyw do owoców powinien wynosić 3/4 do 1/4).
- Stosuj zasadę 5 kolorów – tak komponuj dietę, aby codziennie zjadać warzywa i owoce ze wszystkich grup kolorystycznych (żółto-pomarańczowe, czerwone, fioletowe, zielone, białe).
- Włącz do diety pełnoziarniste produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych.
- Produkty o bardzo silnym potencjalne antynowotworowym to m.in. warzywa kapustne, cebulowate, owoce jagodowe, soja, kurkuma, zielona herbata.
- Regularnie spożywaj ryby.
- Stosuj właściwe techniki kulinarne: gotowanie, duszenie, pieczenie bez dodatku tłuszczu, unikaj żywności smażonej, grillowanej i wędzonej.
- Ogranicz spożycie czerwonego mięsa, unikaj mięsa przetworzonego (np. kiełbasy, parówki, kabanosy, pasztety, konserwy mięsne, wędliny).
- Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone. Nie spożywaj produktów o dużej zawartości cukru i tłuszczu (np. żywność typu fast-food, sklepowe słodycze i wyroby cukiernicze, napoje słodzone).
- Nie spożywaj żywności zepsutej, spleśniałej i przypalonej.
- Ogranicz spożycie soli kuchennej, nie dosalaj posiłków. Zamiast soli stosuj świeże i suszone zioła.
- Dbaj o regularną aktywność fizyczną (przynajmniej 30 minut dziennie wysiłku fizycznego o umiarkowanej intensywności).
- Nie pij alkoholu i nie pal tytoniu.
- Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Utrzymuj prawidłową masę ciała przez całe życie. Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, zgłoś się do specjalisty.
- W celach profilaktycznych stosuj zbilansowane żywienie, a nie suplementy.